www.bambi100jaar.nl
FELIX SALTEN Bambi, een leven in het bos

De film van Disney

De meesten van ons kennen vooral de onhandige, naïeve film-Bambi. Het originele verhaal, voor volwassenen geschreven, werd door Disney te wreed en te somber gevonden en de tekst van Salten werd dus losgelaten. Talloze motieven zijn veranderd of verdwenen en het verhaal heeft een heel ander karakter gekregen.
Disney maakte er wel veel werk van. De tekenaars werkten naar het voorbeeld van levende dieren en gaven deze menselijke trekken mee. Er werden natuurlijk alleen scènes gebruikt die goed in beeld gebracht konden worden. Er is alles aan gedaan om de film voor kinderen zo snoezig en aantrekkelijk mogelijk te maken: er zitten bijvoorbeeld veel kinderstemmen in, er wordt veel plezier gemaakt, geschaterd en gerollebold in de bloemen en er zijn koddige bijfiguren. De dieren hebben grote ogen met lange wimpers; de jongens hebben bruine en de meisjes hebben blauwe ogen. De film eindigt met een lied over de liefde (‘Liefde is als een gouden zon’), Bambi heeft twee kinderen en de cirkel is gesloten.

Maar het wordt nog erger! In 2023 worden er horrorfilms uitgebracht van Disney-lievelingen, en daar hoort Bambi ook bij! We zullen zien.


terug

geen kinderboek